Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика

Поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, у нашој школи реализована је креативно-едукативна радионица са ученицама 5. и 6. разреда.

Циљ обележавања овог датума у многим земљама света је да се подигне свест о значају матерњег језика и његовом очувању. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а, а на предлог Бангладеша обележава се од 2000. године. Према проценама, свакоднево у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6000 језика до краја 21. века одумрети више од половине, чак до 90%.

  

Учитељица ЈеленаМихаиловић је у окиру једносменског обогаћеног рада кроз презентацију предочила ученицима основне податке о обележавању овог датума и значају матерњег језика. Посебну пажњу привукли су примери неправилне употребе језика, која је све присутнија и коришћење страних речи. Ученици су за стране термине проналазили наше речи, записивали синониме, читали палиндрме и самим тим схватили колико је наш језик богат, разноврстан и да често користе стране речи. Продукт њиховог рада красе панои у холу школе.

  

Радионица је испунила циљ, а ученици су схватили значај матерњег језика и очувања традиције.