Дан ружичастих мајци

Дан ружичастих мајци

У ОШ "Душан Даниловић" у Радљеву чланови Вршњачког тима, заједно са наставницом географије и енглеског језика обележили су последњу среду у месецу фебруару као дан борбе против вршњачког насиља.

У нашој школи обележен је Дан борбе против вршњачког насиља (engl. Anti-Bullying Day), познат и као Дан ружичастих мајица (engl. Pink Shirts Day). Овај дан је посвећен промоцији борбе против вршњачког злостављана и обележава се широм света. Ученици су погледали презентацију која је садржала одговоре не питања: Како препознати и коме пријавити вршњачко насиље?!

  

Пошто је симбол борбе против вршњачког насиља ружичаста мајица, ученици су претходно на хамеру исецкали облик мајице и на њему исписали поруке подршке својим другарима који трпе било који вид вршњачког насиља. Такође, ученицима је представљена и књига Ника Вујичића која говори управо о вршњачком насиљу и нуди решења како се са истим изборити. И управо је наслов књиге и био главна порука овог дешавања, а то је: БУДИТЕ ЈАКИ! Не дозволите да вам неко пољуља самопоуздање и одмах пријавите било који вид насиља.

      

Ученици и запослени су тога дана обукли ружичасте мајице у знак подршке борби против вршњачког насиља и на тај начин нагласили значај овог глобалног проблема. Направили су флајере, симболичне, мале ружичасте мајице и на тај начин, кроз различите активности, упознали своје вршњаке са темом. Разговарали су о первенцији насиља међу вршњацима и тако подизали свест о међусобном уважавању и толеранцији.

   

Дан ружичастих мајица обележава се од 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајци која је боловала од карцинома дојке. Колеге из школе су се згрозиле због такве чињенице и одлучили су да дигну свој глас потив насилника. Ученици су се солидарисали са злостављеним дечаком тако што су се сутрадан појавили у школи обучени у ружичасте мајице. Активисти су купили 50 ружичастих мајица и дистрибуирали их њиховим вршњацима.